Saturday, July 19, 2014

Terung Tumis dan Kentang


Untuk hidangan ini, terung dicelup tepung dan diperangkan sebelum dibubuh dalam periuk, menjadikan hidangan ini kaya dengan tekstur dan rasa. Hidangan klasik Yunani ini mempunyai bahan seperti terung, kentang, tomato, bawang, rempah dan minyak zaitun. 

Masa

Masa persediaan: 30 minit
Memasak: 35 minit
Seluruh masa: 1 jam 5 minit.

Bahan-Bahan

1 paun terung, potong bentuk bujur 
2 paun kentang dikupas, dipotong berketul
3 biji bawang sederhana, cincang
1 tangkai daun pasli segar, cincang
1 1/2 paun tomato segar, dihancurkan atau 2 3/4 stew tomato
1/2 cawan minyak zaitun
1 1/4 cawan air + 1/4 cawan air
1/2 sudu teh garam untuk kuah
4 sudu teh minyak zaitun
4 sudu teh tepung

Caranya
  • Rendam terung tersebut dalam air selama setengah jam.
  • Untuk kuah, bubuh tomato, daun pasli, bawang, 1/2 cawan minyak, 1 1/4 cawan air, dan 1/2 sudu teh garam. Rebus bahan itu semua, tutup periuk, guna api sederhana selama 15 minit. Bubuh kentang, dan 1/4 cawan air, tutup semula periuk. Masak kentang itu selama 20 minit.
  • Untuk goreng terung, sementara kuah direbus, keringkan terung dan perasakan dengan 1/2 sudu teh garam. Panaskan 4 sudu teh minyak dalam periuk dengan api tinggi. Celup terung dalam tepung dan goreng sehingga rangup rata.
  • Bubuh terung dalam penapis untuk membuang minyak.
  • Bubuh terung dalam periuk berisi kentang dan kuah, tutup periuk dan masak dalam 10 minit.
  • Tutup api, biar periuk dan boleh juga disediakan untuk hidangan atau disimpan. Ia untuk 4 orang sekali hidang.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.