Tuesday, July 15, 2014

Nasi Ulam Utara

pic: kitchenexperiments
Bahan-Bahan

Nasi sejuk 600 g
Kerisik 1/2 cawan

Dihiris Halus

Serai 1 batang; boleh juga ditumbuk halus
Daun kunyit 2 helai
Daun cekur 2 helai
Daun lengkuas 2 helai
Daun limau purut 6 helai
Daun kesom 2 batang
Daun selaseh 2 batang
Daun kaduk muda 10 helai
Daun beluntas 2 batang
Daun pudina 2 batang

Perencah

Garam 1/2 camca atau secukup rasa
Lada hitam serbuk 1/2 camca
Gula 1 camca
Air 2-3 camca

Lauk untuk Bukan Vegetarian

Bagi yang makan daging boleh guna perencah tambahan:

Ikan talang kering 75 g
Udang kering 75 g

Cara
  1. Tumis ikan talang kering dan udang kering sehingga naik bau jika anda bukan vegetarian.
  2. Bagi vegetarian, elakkan langkah pertama, boleh terus tumis kerisik sehingga garing sedikit dan kemudian angkat.
  3. Campur semua perencah dan daun hirisan dengan nasi dalam mangkuk besar.
  4. Gaul sampai sebati kemudian boleh dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.