pic: kitchenexperiments
Bahan-BahanNasi sejuk 600 g
Kerisik 1/2 cawan
Dihiris Halus
Serai 1 batang; boleh juga ditumbuk halus
Daun kunyit 2 helai
Daun cekur 2 helai
Daun lengkuas 2 helai
Daun limau purut 6 helai
Daun kesom 2 batang
Daun selaseh 2 batang
Daun kaduk muda 10 helai
Daun beluntas 2 batang
Daun pudina 2 batang
Perencah
Garam 1/2 camca atau secukup rasa
Lada hitam serbuk 1/2 camca
Gula 1 camca
Air 2-3 camca
Lauk untuk Bukan Vegetarian
Bagi yang makan daging boleh guna perencah tambahan:
Ikan talang kering 75 g
Udang kering 75 g
Cara
- Tumis ikan talang kering dan udang kering sehingga naik bau jika anda bukan vegetarian.
- Bagi vegetarian, elakkan langkah pertama, boleh terus tumis kerisik sehingga garing sedikit dan kemudian angkat.
- Campur semua perencah dan daun hirisan dengan nasi dalam mangkuk besar.
- Gaul sampai sebati kemudian boleh dihidangkan.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.