Pic: Swapna Walawade
Bahan-Bahan
Susu lembu 2 l.
Beras basmati 80 g atau 90 ml
Gula 300 g
Kacang badam dihiris panjang 25 g
Kacang gajus 50 g
Serbuk buah pelaga 1 sudu teh
Kesar (kumkum) 1/4 g
Cara
- Rendam kumkum dalam 50 ml air mendidih dan asingkan.
- Bersihkan beras dan ketepikan.
- Panaskan susu lembu sehingga mendidih dan masukkan beras tadi dengan susu dalam periuk.
- Teruskan menanak dengan api sederhana.
- Bila nasi sudah masak dan hampir pecah serta susu pun menjadi pekat, tambah gula.
- Rebus pula campuran tadi dengan badam, gajus dan kumkum rendam.
- Tanak sehingga kemalaran yang perlu.
- Tambah serbuk buah pelaga.
- Nasi manis sudah siap dan boleh dihidang.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.