Monday, July 14, 2014

Nasi Manis Kumkuma

Pic: Swapna Walawade

Bahan-Bahan

Susu lembu 2 l.
Beras basmati 80 g atau 90 ml
Gula 300 g
Kacang badam dihiris panjang 25 g
Kacang gajus 50 g
Serbuk buah pelaga 1 sudu teh
Kesar (kumkum) 1/4 g

Cara
  1. Rendam kumkum dalam 50 ml air mendidih dan asingkan.
  2. Bersihkan beras dan ketepikan.
  3. Panaskan susu lembu sehingga mendidih dan masukkan beras tadi dengan susu dalam periuk.
  4. Teruskan menanak dengan api sederhana.
  5. Bila nasi sudah masak dan hampir pecah serta susu pun menjadi pekat, tambah gula.
  6. Rebus pula campuran tadi dengan badam, gajus dan kumkum rendam.
  7. Tanak sehingga kemalaran yang perlu.
  8. Tambah serbuk buah pelaga.
  9. Nasi manis sudah siap dan boleh dihidang.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.